Flashcards in Paper 2 Deck (33)

Loading flashcards...

1

##
There’s a total of 250 women,men, and children on the train. The ratio of men to women is 4:5. The ratio of women to children is 10:7.

How many men are on the train?

###
Make the amount of women the same

M:W. W:C

4:5 10:7

Times ratio one by 2 >> 8:10

M:W:C

8:10: 7 Add 8+10+7= 25 parts. Divide 250 by 25 =10

Men= 8(10) = 80 men

2

##
Floor plan of a rectangular room - 4.5m by 3m

Each square is measuring 50 by 50cm. The tiles are only sold in packets of 10. Each packet costs £20.Tim pays a fitting rate at 7.50 which each square metre rounded up.

Work out the cost of fitting and tiles.

###
Turn m into cm > multiply by 100

Divide 450cm and 300cm by 50 = 9 and 6.

Multiply 9 and 6 = 54. Packets only come in 10 so round up to 60 = 6 packets.

6(20) £120. Tiles = £120.

Find the cost of fitting : find the area of a rectangle = 4.5(3) = 13.5

Round up to 14. 14(7.50) = £105.

£105+120= £225

3

##
3(2x+D) + C(X+5) = 10X+17

Find the value of C and D

###
6X+3D +CX +5C = 10X+17.

6X+CX=10. 6+C =10. -6. C= 4.

5C +3D =17. 5(4)+3D = 17. 20+3D = 17. -20.

3D=-3. D=-1

C=4 D=-1

4

## Owen weighs 6 stones and 4 pounds. There are 14 pounds in a stone. Convert Owen’s weight into kilograms.

###
6(14) = 84 pounds. Add on the 4 pounds = 88 pounds.

To convert into kg>>

88(10)= 880

880/22= 40 KG

5

##
The ratio of flour to butter is 5:4

The ratio of butter to sugar is 2:1

The total weight is 770g. Work out the weight of each ingredient.

###
F:B. B:S

5:4. 2:1 Multiply the second ratio by 2

4:2

F:B:S

5:4:2. 5+4+2= 11 parts per person

770/11= 70g per ingredient.

Flour: 350g, Butter: 280g, Sugar: 140g

6

##
A water company charged the following:

£2.00 for each m^3 of water used plus a fixed charge of £45.

Jenny uses 110m^3 of water.

For the 12 months of 2017 she paid £20 per month to the water company. How much more does she need to pay to the water company?

###
Cost of water used: 2.00(110) = £220.

Fixed charge: 220+45 = £265.

1 year cost: 20(12)= £240.

Fixed charge- yearly charge

265 - 240 = 25

£25

7

##
The depth of water in a garden pond is 57.8cm. The depth increases by 0.3 cm per day.

Assuming that the depth continues to decrease at the same rate.

After how many days will the depth reach 54.2 cm?

### 57.8- 54.2 =

8

##
Emily spent £2400 on holiday in 2017.

This was 20% more than she spent on holiday in 2016.

Calculate the amount she spent on holiday in 2016.

###
100+20 = 120%

120%= 2400

1% = 20

100%= 2000

9

##
Nutritional information for a 110g serving of cereal.

Carbohydrates: 99.4g

Proteins: 9.5

Fats:1.1g

Emily says that more than 90% of this serving is carbohydrates. Is she correct?

###
Find 90% of 110g = 99

Emily is correct

9

##
Liam is 0.83m tall. William is 1.31m tall.

Jacob is taller than Liam by half the difference between Liam’s height and William’s height. How tall is Jacob?

###
Find the difference between Liam and William’s height

1.31m- 0.83m = 0.48m

Find 1/2 of 0.48 = 0.24

Jacob is taller by half the distance so add Liam’s height

0.24+ 0.48 = 1.07

10

##
The width of a rectangle is (x+5) cm.

The ratio width: length of the rectangle is 48cm.

Calculate the area.

###
To find the length double X+5 = 2X+ 10.

X+5, X+5, 2X+10, 2X+10 = 6X +30

6X+ 30 = 48cm

- 30

6X = 18

X = 3

Width ; X+5 (3+5) = 8

Length : 8 (2) = 16

16 x 8 = 128 cm

11

##
A circle with centre O and radius 6cm, contains another circle, with centre O and radius X cm.

Write down an expression, in terms of x and π, for the shaded area in cm^2

###
Area of big circle: six squared = 36 π

Area of small circle: x squared = x^2 π

Takeaway= 36 π - πx^2

12

## Work out 2 x 10^2 x 4 x 10^5

###
2(4) = 8

10^2 + 10^5 = 10^7<

8 x 10^7

13

## Solve by factorising X^2- 7X+10 = 0

###
X^2 -7x + 10 = 0

Two minuses make a positive ten and - 7

(X-5) (X-2)

X+5 X+2

14

##
Three regular polygons meet at a point.

60 X X

Find the number of sides of each of the three regular polygons in the diagram.

###
2X + 60 = 360

2X = 300 X = 150.

180-150= 30

360/30 = 12

15

##
Football teams get 3 points for a win, 1 point for a draw and no points for a loss.

United have played 32 games and have a total of 57 points. They’ve drawn 6 of their games.

How many games have they lost?

###
Drawn : 6(1) = 6.

32- 6= 26 games remaining.

57-6= 51 points for winning.

51/3 = 17 games of winning.

26-17 = 9 games remaining.

16

## (3X+2) (X-4)

###
3X^2-12x+2X-8

3X^2 -10x - 8

17

##
Four friends buy a cinema ticket using this offer.

Buy 3 tickets and get one free. They each pay £6.45. How much does one ticket cost?

###
6.45 (4) = £25.80

3 tickets : 25.80/3 = £8.60

1 ticket = £8.60

18

##
Two numbers are in the ratio 5:7

The difference between the numbers is 12.

Work out the two numbers

###
7-5 = 2

12/2 =6

6(5) = 30 6(7)=42

19

##
A group of people had a driving test. 40 of this group were men and the rest were women.

3/5 of the men and 2/3 of the women passed the driving test. The number of men and women that passed the driving test was the same.

Work out the number of women that took the driving test that day.

###
3/5 of 40 = 24 men passed.

Number of men passed = number of women passed. 24 men and 24 women passed.

2/3 of women =24

1/3= 12

24 +12=36. -36 women

20

##
Adam buys some theatre tickets in a sale.

The normal prices are :

£80 for each adult.

£40 for each child.

In the sale, the prices are reduced by 15%. Adam buys 2 adult tickets and 1 child ticket at the sale price. A 2% booking fee is then added to the total cost of the tickets. Calculate the amount that Adam must pay.

###
Find 15% of £80 and £40.

10% of 80= 8

5%= 4

12. £80-12= £68. 68(2)= £136. Adults =£136.

10% of 40= 4

5%= 2

6. £40-6= £34. Child =£34.

Adult + child = £170.

2% booking fee: 10% of 170= 17

1%=1.70. 2%= 3.40

£173.40

21

##
Kate is 5 feet 2 inches tall. Alice is 1.7m tall. Alice says that she’s taller than Kate.

12 inches = 1 foot.

1 inch= 2.5 cm.

Use the conversions to decide if Alice is correct.

###
5 feet 2: 12(5) + 2 = 62 inches.

62 x 2.5. 62(2)=124. 62(5)=31

124+31=155m

Alice is correct

22

## Andrew is thinking of a number. It’s between 1 and 150. It’s one more than a square number, three less than a cube number, and it’s not a prime number. What’s his number?

###
Square numbers: 1, 4, 9 ,16, 25, 36, 49, 64, 81, 100, 121, 144.

Cube numbers: 1, 8, 27, 64, 125.

Square numbers +1

2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, 65, 82, 101, 122, 145.

Cube numbers : -3

-2, 5, 24, 61, 122

Answer = 122

23

##
A 100g packet of tea costs £4.16

A 25g packet of tea costs £1.05.

Which packet is better value for money?

###
25g : £1.05

X4

100g: £4.20

You can get a cheaper 100g packet for £4.16

24

##
Weight in pounds - x30- +20- time in minutes.

Use the rule to work out the time needed to roast lamb which weighs 4 pounds.

###
4x30 =120

120+20 =140

25

##
Another lamb takes 95 minutes to roast. Work out the weight of the lamb.

Weight in pounds- x 30- +20 - Time in minutes

###
W x 30+20= 95.

30W+20 = 95

-20

30W=75. W= 2.5

26

## Jenny plays four games of golf. Her modal score was 76 and her mean score was 75. Her range was 10. Work out the scores for her four games.

###
Multiply the mean by the number of games

75(4) = 300.

Mode = 76. 76+76=152.

300-152= 148.

X+Y= 148

X-Y = 10

2X = 158. X =79.

79 is the highest score. To find the last missing number : 79-10= 69

69, 76, 79, 79.

27

##
The population of a village is in the following ratios.

Men : Children = 11:3

Women: Children = 5:2

Find the ratio of M:W

###
M: C = 11/3. W:C = 5/2

Multiply 11 by 2 and 5 by 3.

= 22:15

28

##
There are 36 children in the village. Find the total population of the village.

Men: Children. Women: Children

11: 3. 5:2

###
11:3

36. 36/3= 12

132:36 .

5:2

36. 36/12= 18

90:36

Total: 132+36+90= 258

29